Om oss

Krukväxtproduktion i Mariestad

Växthusen på Karleby byggdes 1963 av fabrikör Franzon i Mariestad och på den tiden producerades enbart tomater. År 1968 övertog Bengt Gustafsson och Bengt Brunosson anläggningen, och tillsammans startade de Mariestadsblommor. I samband med detta startade krukväxtproduktionen.

Sortimentet har sedan dess utvecklats och omfattar idag ett brett sortiment av prydnadsväxter som varierar med årstiderna. Vi har produktion året runt och odlar bland annat utplanteringsväxter, julstjärnor, lökväxter, grönväxter, kryddor, höstfärgring mm.

Mariestadsblommor är en modern anläggning med biobränsle, energivävar, recirkulation av allt bevattningsvatten mm. Ordning och reda präglar anläggningen. Sedan 2019 är vi certifierade med Svenskt Sigill Klimatcertifierad och våra produkter är märkta med Från Sverige. Försäljningen sker till olika återförsäljare, främst i Mellansverige.

VD och odlingsansvarig är idag Björn Niklasson, som tog över driften 1999. Vi är idag ca 8 helårsanställda samt ett antal säsongsanställda. Växthusen ligger vid E20 strax söder om Mariestad, vilket ger en närhet för leveranser till hela Mellansverige inklusive Stockholm och Göteborg. Vi har egna lastbilar och chaufförer för distribution av våra växter.